Symptomer på aortastenose

Når hjertet trenger hjelp – og en ny hjerteklaff

De vanligste symptomene på aortastenose er brystsmerter, tretthet, kortpustethet, svimmelhet og hurtig utmattelse ved fysisk anstrengelse, men en aortaklaffstenose kan også være uten symptomer over lang tid. Derfor er det mange som ikke får diagnose eller behandling.

Hvis aortastenose ikke blir behandlet, kan det føre til hjerteinfarkt, lunge- og hjertesykdommen pulmonal hypertensjon eller plutselig død. Fordi symptomene ofte kan forveksles med annen hjerte- eller lungesykdom, eller bare som en del av aldringsprosessen, er det viktig å gå til fastlegen og ta en sjekk.

Forbered deg før legebesøket

Skal du treffe legen din for å prate om symptomer som kan være tegn på hjertesykdom, så kommer legen til å stille deg endel spørsmål. Da er det fint å være forberedt. For å kartlegge så mye som mulig av symptomer og underliggende årsaker, kan legen din for eksempel spørre deg om du har noen andre sykdommer, hvilke medisiner du tar og om du eller noen i familien har hatt hjerteproblemer, som ulyder på hjertet, tidligere.

Slik foregår utredningen

Legen bruker et stetoskop for å lytte etter den karakteristiske bilyden som vanligvis er den første indikasjonen på sykdommen. En videre utredning etter dette kan inneholde ekkokardiografi, hvor ultralydbølger brukes til å skaffe et bilde av hjertet og hvordan hjerteklaffen fungerer.

Angiografi, eller hjertekaterisering, der et tynt rør settes inn i det vaskulære systemet og lirkes opp til hjertet mens kontrastvæske injiseres slik at man gjennom en røntgenskjerm, gir legen et bilde av hjertets oksygentilførsel og eventuell forkalkning på aortaklaffen.

En lungerøntgen viser bilder av hjertet, lungene og blodårene. Elektarokardiografi registrerer hjertets aktivitet ved hjelp av elektroder.

Ved alvorlig aortastenose kan man få tilsyn av et hjerteteam, bestående av kardiologer, hjertekirurger, ekkokardiologer, narkoseleger og andre spesialister.

Sjekk dine symptomer

 • Føler du deg eldre enn du er? Hvis ja; bare noen ganger, eller ofte?
 • Har du opplevd brystsmerter? Hvis ja; hvor ofte?Hvor lenge varer det, og hvordan vil du beskrive smerten?
 • Har du følt deg svimmel eller besvimt? Hvis ja; hvor ofte, og under hvilke omstendigheter?
 • Har du hatt hjertebank? Hvis ja, hvor ofte, og under hvilke omstendigheter har det skjedd?
 • Synes du det er vanskelig å trene og å bevege seg så lett som før? Hvis ja; er dette konstant eller er det bare i visse situasjoner? Skjer det for eksempel når du gå i trapper, går til butikken, eller når du trener?
 • Har du problemer med pusten? Hvis ja; hvor ofte påvirker det dine daglige aktiviteter?
 • Lider du av tretthet og utmattelse? Hvis ja; hvor ofte?
 • Føler du deg konstant sliten og utmattet, eller er det bare noen ganger?
 • Hvordan føles det etter en god natts søvn?
 • Har du sluttet å trene, eller skiftet måten du trener på det siste året? I så fall hvordan?
 • Føler du at du har en uregelmessig hjerterytme? Hvis ja; hvordan er det, og hvor ofte skjer det?

Ta kontakt med lege hvis du har spørsmål eller er bekymret for egen helse, og spesielt hvis du opplever symptomer eller endringer i din generelle helsetilstand.